donderdag 25 april 2013

Handleiding: kussensloop met rits en paspelband

Nog een handleiding die door de migratie verdween, en daarom eventjes opnieuw vanonder het stof gehaald wordt.

Een tijdje geleden maakte ik de eerste "kerstkussens" (na die eerste reeks volgden nog enkele reeksen, zodat het woord "bandwerk" stilaan op zijn plaats begint te zijn).

Enkele naailesvriendinnetjes vroegen hoe ik ze net maakte, dus maakte ik er een handleiding van. Misschien komt ze ook voor u van pas?

Benodigdheden

* de kussens waarvoor je de kussensloop wilt maken (tip: bij Ikea verkopen ze heel goedkope binnenkussens, speciaal om in een kussensloop te stoppen. Je hebt ze in verschillende afmetingen.)
* katoen naar keuze
* katoenen koord en biaislint, om zelf paspelband te maken, of kant-en-klare paspelband
* een rits (niet blind, niet deelbaar)

Werkwijze

1) Meet het kussen waarvoor je de kussensloop wilt gaan maken en meet nauwkeurig na. Als je wilt dat je kussen wat dikker in de hoes zit, neem de afmetingen voor je kussensloop dan net even groot als de afmetingen, wil je een platter kussen, dan maak je je kussensloop iets groter. Persoonlijk vind ik het het mooist als het kussen wat dikker staat. Bij de gemeten waarde tel je vervolgens 2 cm op (dit zorgt voor 1cm naadwaarde aan beide zijden), de nieuwe afmeting noemen we "X". (*)

(*) Ik gebruik in deze handleiding vierkante kussens, voor langwerpige kussens ga je op dezelfde manier te werk, maar heb je uiteraard een verschillende lengte- en breedtemaat

Teken 1 vierkant met zijden van  "X" cm lang op je stof. Voor de achterkant van je kussensloop moet je ruimte voorzien om je rits erin te zetten. Bepaal hoe hoog je je rits in de achterzijde wilt plaatsen. Dit is je afstand "Y" (bij mij is Y meestal gelijk aan 6 cm). Teken nu 2 rechthoeken: eentje met een breedte van "X", en een hoogte van "X" - "Y" + 1cm naadwaarde, en eentje met een breedte van "X", en een hoogte van "Y" + 1cm naadwaarde.

Mocht dat Chinees zijn, kijk dan gewoon even naar onderstaande foto.


2) Nu gaan we de rits in het achterpand zetten. Leg achterpand 1 en achterpand 2 met de goede kanten op elkaar. Speld vast op 1cm van de rand. Zet op gelijke afstand van beide zijkanten een merkteken. Tussen deze 2 merktekens zal je rits komen. Voor een kussen van 50x50 cm zet ik mijn merktekens op 5cm van de zijkanten. Stik beide panden aan elkaar. Zoals zij in haar handleiding voor kussenslopen met rits (maar zonder paspelband) aanraadt, stik ik van de zijkant tot aan het merkteken met een "gewone" steeklengte, en stik ik ter hoogte van het merkteken enkele steken achteruit. Tussen beide merktekens gebruik ik een grotere steeklengte, en van aan het 2e merkteken tot aan de andere zijkant gebruik ik weer een gewone steeklengte, en stik ik enkele steken achteruit ter hoogte van het merkteken.


Pers de naad open, en vouw achterpand 2 naar onder, zodat de naadwaarde aan de bovenkant uitsteekt. Doe de rits open. Leg de rits, met de goede kant naar de stof, op de naadwaarde die bovenaan uitsteekt. Zorg ervoor dat de tandjes van de rits exact in de naad liggen. Speld (en rijg) vast. Stik met een ritsvoetje de rits vast aan de uitstekende naadwaarde (zorg ervoor dat je de achterpanden niet per ongeluk mee vaststikt!)


Sluit de rits en vouw achterpand 2 opnieuw naar boven. Zorg dat het lopertje van de rits aan het merkteken zit. Draai om, zodat de goede kant van de rits naar boven komt te liggen. Stik met je ritsvoetje nu rondom de rits (je stikt op de goede kant van je stof. Ik steek een speldje om aan te geven aan de uiteinden waar ik een hoek moet maken.Neem nu een tornmesje, en maak de grote steken tussen de merktekens los. Verwijder de losse draadjes en kijk, daar komt uw rits wonderbaarlijk tevoorschijn, al zit ze mooi verstopt achter de flapjes.


3) Maak paspelband met de katoenen koord en de biais (als je kant-en-klare paspelband kocht, sla je deze stap gewoon over). Ik gebruik haar handleiding om paspelband te maken.

4) Nu gaan we de paspeldband tussen beide panden van de kussensloop vaststikken. Ik geef hier een heel beknopte uitleg hoe dat net moet, voor een gedetailleerde handleiding die zo volledig is dat daar niks meer aan toe te voegen is, kan je hier terecht.

Leg de paspelband op de goede kant van het voorpand. Speld vast en stik volledig rondom rond vast. Enkele keren achteruit stikken aan de hoekjes geeft extra stevigheid.Leg het achterpand met de rits op het voorpand met de paspelband. De goede kanten liggen op elkaar. BELANGRIJK: VERGEET NIET JE RITS OPEN TE DOEN VOOR JE DE PANDEN AAN ELKAAR STIKT! Speld vast, en stik volledig rondom rond vast.


5) Knip de naadwaarden bij. Keer de sloop door de rits die je een beetje open liet staan (mocht u dat, ondanks alle waarschuwingen hierboven, toch vergeten zijn, zal u moeten proberen van de rits toch een beetje weer open te prutsen, want anders gaat u het niet gekeerd krijgen). Duw de hoekjes voorzichtig naar buiten, steek het binnenkussen in de kussensloop en ... klaar!

2 opmerkingen: