donderdag 25 april 2013

Cosmo bag - SEW ALONG - deel 1

Boek bij de hand? Check!
Stof bij de hand? Check!
Vlieseline bij de hand? Check!

Nu alleen nog een portie geduld, en u bent helemaal klaar voor deel 1 van deze sew along!

Ik kan u al vertellen: deel 1 van deze sew along is zonder twijfel het saaiste, het vervelendste, het meest "bweurk". U zal halverwege wellicht de neiging moeten onderdrukken om al uw stof ergens vanachter in een kast te smijten samen met het patroon, en het er nooit meer uit te halen. Maar geef uzelf een shot onder de kont op dat punt en zet door, u zal zien, het is het waard!

Klaar? 1, 2, 3, go!

Neem de patroonbladen waarop het Cosmo bag patroon staat. U zal zien: het is gespreid over 2 patroonbladen, zorg dat u alle stukken uitknipt. De tas is echt wel groot. Zelf verkleinde ik het patroon naar 80%, en dat vind ik zelf eigenlijk nog steeds meer dan groot genoeg. Maar als u de tas wilt maken als zwemzak, zoals ik her en der hoorde vliegen, dan zou ik hem wel op volledige grootte maken.

Alle afmetingen die in deze handleiding vermeld staat, zijn voor de tas op ware grootte. Als u het patroon gaat verkleinen, moet u de afmetingen dus evenredig mee verkleinen!

In totaal moet u 6 patroondelen uitknippen. Wat er echter NIET op de patroonbladen staat, maar wat u ook nodig heeft, is het bodempaneel (afmetingen 15,2cm x 38,7cm volgens het boek, maar ik zou het wat groter knippen, zodat u niet in de problemen komt, mocht u niet alles even nauwkeurig naaien. Ik ging zelf voor 20cm x 45cm, en knipte dan weg wat ik niet nodig had) Daarnaast heeft u ook nog een knooplus nodig (afmetingen 12,7cm x 30,5cm) Als u zich afvraagt waar die knooplus staat op de foto: die staat er niet op. Ik ontdekte pas gaandeweg dat ik dat vergeten te knippen was :)1) Hoofdpaneel
2) Zakje aan de zijkant en voering van zakje aan de zijkant
3) Zijpaneel
4) Voeringpaneel en binnenzak
5) Band
6) Hengsel
7 Bodempaneel

Dat valt mee, toch, als u dat op de foto ziet?

En nu komt dan het echte knipwerk. Deze 6 onnozele patroondeeltjes geven aanleiding tot ... dit!


Geen paniek, we gaan dat stukje per stukje bekijken.

Maar voor we beginnen te knippen, eerst nog even wat in verband met zuinig knippen. U ziet dat we véél stukken gaan moeten knippen, en bijna allemaal tegen de stofvouw. Als u uw stof wat slim plooit, krijgt u veel uit een stukje stof.


Alle patroondelen worden geknipt met de draadrichting mee. Als u niet goed het verschil weet wat de draadrichting nu net is, kijk dan naar bovenstaande foto: uw stof heeft normaal gezien een "afgewerkte" rand aan beide kanten, de zelfkant. Soms is de zelfkant verschillend van kleur van de rest van de stof, zoals het witte randje op de foto hier. Langs deze kanten rafelt de stof niet. De draadrichting staat hier loodrecht op.

Leg het stuk stof volledig open op uw tafel, en vouw aan 1 uiteinde de zelfkant om. De goede kanten van de stof liggen tegen elkaar. U heeft nu een vouw in uw stof gemaakt, rara, de stofvouw. Leg het patroondeel dat u wilt tekenen tegen deze stofvouw. U zult op de patroondelen een dubbele pijl zien staan, dat is het deel dat u tegen de stofvouw moet leggen. Speld het patroondeel vast.

In de patroondelen zit GEEN naadwaarde inbegrepen. Ik knipte overal 1cm naadwaarde aan. U trekt dus een lijntje langs de omtrek van het hele patroon, 1cm van het patroon af. Op die lijn zal u gaan knippen.

Doordat u de stof tegen de stofvouw knipt, knipt u door 2 lagen stof tegelijkertijd. De beide helften zijn elkaars spiegelbeeld.

Wanneer u een patroondeel heeft uitgeknipt, knipt u de rand van uw lap stof weer wat recht (knip gewoon de dunne, loshangende slierten stof weg), en herhaalt u net hetzelfde: vouw aan 1 uiteinde de zelfkant om, goede kanten naar mekaar, en leg opnieuw een patroondeel tegen de nieuwe stofvouw. Zo gaat u verder, en maakt u telkens nieuwe stofvouwen, tot uw hele lap stof opgebruikt is.

Goed, dan zijn we klaar om eraan te beginnen.

We beginnen met de buitenstof. Neem patroondelen 1, 2, 3 en 7.
* Patroondeel 1 is de voor/achterzijde van de tas. Dit patroondeel knipt u 2x tegen de stofvouw. Vergeet niet de merktekens voor de plooien mee over te nemen.
* Patroondeel 2 is het zijzakje. U ziet op dit patroondeel bovenaan een stippellijn. Vouw het patroondeel ter hoogte van de stippellijn, zodat het kleiner wordt. Knip het verkleinde patroondeel 2x uit de buitenstof tegen de stofvouw.
* Patroondeel 3 is de zijkant van de tas. Dit patroondeel knipt u 2x tegen de stofvouw.
* Patroondeel 7 is de bodem van de tas. Dit patroondeel knipt u 1x, NIET tegen de stofvouw.

Als u alles geknipt hebt, zou u dit moeten hebben:


Vervolgens neemt u het stofje dat u koos voor de hengsels van de tas. Neem patroondelen 2, 5 en 6.
* Patroondeel 2 is het voering van het zijzakje. U vouwde daarstraks de bovenkant van het patroondeel om op de stippellijn om het te verkleinen. Vouw het patroon opnieuw volledig op. Knip het grote patroondeel 2x uit de stof tegen de stofvouw.
* Patroondeel 5 is het bandje dat tussen de 2 hengsels zal komen aan de buitenkant van de tas. Knip het 2x tegen de stofvouw.
* Patroondeel 6 is het hengsel van de tas. Ook op dit patroondeel ziet u een stippellijn. Wilt u een schoudertas maken, negeer het stippellijntje dan. Wilt u een handtas maken, dan vouwt u het patroondeel ter hoogte van de stippellijn om zodat het kleiner wordt. In deze handleiding maakte ik een schoudertas, de werkwijze voor een handtas is identiek aan die voor een schoudertas, maar dan wat kleiner. Vouw de stof dubbel, goede kanten tegen elkaar, en leg patroondeel 6 erop. Dit patroondeel wordt NIET tegen de stofvouw geknipt, maar wel volgens de draadrichting. Knip dit patroondeel 4x uit dubbele stof. U krijgt dan 8 afzonderlijke hengsels.
* Het knooplusje knipt u ook uit deze stof. Dit patroondeel knipt u NIET tegen de stofvouw.

Als u alles geknipt hebt, zou u dit moeten hebben: (LET OP: ik heb de hengsels die ik samen knipte op elkaar gespeld, daardoor lijkt het alsof het er maar 4 zijn, maar het zijn er wel degelijk 8. Het knooplusje staat niet mee op de foto)


Tenslotte neemt u uw voeringstof en patroondelen 3, 4 en 7.
* Patroondeel 3 is de zijkant van de tas. Dit patroondeel knipt u 2x tegen de stofvouw.
* Patroondeel 4 is de voor/achterzijde van de tas. Dit patroondeel knipt u 2x tegen de stofvouw.
* Patroondeel 4 vormt ook de binnenzakken. Vouw het patroondeel ter hoogte van de stippellijn, zodat het kleiner wordt. Knip nadien dit patroondeel 4x tegen de stofvouw.
* Patroondeel 7 is de bodem van de tas. Dit patroondeel knipt u 1x, NIET tegen de stofvouw.

Als u alles geknipt hebt, zou u dit moeten hebben:


Zo, daar was u wellicht al even mee zoet. Maar als u dacht dat u klaar was... Helaas!

(dit is het punt waarop ik de neiging moest onderdrukken om het allemaal in de kast te zwieren, u bent gewaarschuwd!)

Jammer genoeg moeten alle patroondelen, behalve de knooplus, ook nog eens verstevigd worden met opstrijkbare tussenvoering (vlieseline). Zoals eerder gezegd: gebruik geen te dikke vlieseline. Er zit sowieso al veel stof in uw tas, als u dan ook nog eens dikke, zware vlieseline gaat gebruiken, wordt de tas echt loodzwaar. Vlieseline 180/200 volstaat. Vlieseline heeft een glimmende kant, dit is de kant met de lijm. De glimmende kant van de vlieseline leg je op de slechte kant van je stof. Strijk vervolgens de vlieseline op de stof volgens de instructies op de verpakking. Zorg zeker dat de randjes goed vastzitten. Ik zet mijn strijkijzer altijd op de maximale temperatuur, pers gedurende een tiental seconden op 1 plek, en ga dan door naar het volgende plekje. Laat alles afkoelen, en strijk nadien nog eens over de stofkant, zodat je eventuele blaasjes kan wegstrijken.

Ik knipte niet alle patroondelen nog eens afzonderlijk netjes uit de vlieseline: ik knipte de stukken ruwweg uit, streek de vlieseline op mijn stof en knipte dan de randen bij op basis van de afmetingen van mijn stof.

En als u daar overal mee klaar bent, zit het erop voor vandaag, en bent u helemaal klaar voor het echte werk.

Mocht u nog vragen hebben hierover, laat gerust een reactie achter, ik doe mijn best om ze te beantwoorden. Uiteraard, het doel van deze sew along is elkaar helpen, dus als u meenaait (of meeleest) en u weet het antwoord op een vraag, aarzel zeker niet ze alvast te beantwoorden!

Merci dat u meedeed vandaag, en tot morgen!

1 opmerking: