donderdag 25 april 2013

Cosmo bag - SEW ALONG - deel 4

Het laatste loodje! Straks hangt er een schitterende Cosmo bag aan uw arm te prijken, hoera voor uzelf!

We beginnen met het knooplusje. Vouw het reepje stof dat je uitgeknipt hebt om dit lusje mee te maken in de lengte middendoor. Strijk de vouw in de stof. Plooi opnieuw open, en vouw de lange zijden tot tegen de middenvouw die u net maakte. Strijk opnieuw.


Vouw 2 maal dubbel (tot tegen de middenvouw, en vervolgens in de middenvouw) en stik beide lange zijden kort op de rand door. Vouw de knooplus dubbel, en vouw onderaan een driehoek. U moet ervoor zorgen dat beide "benen" van uw knooplus even lang zijn. Stik het driehoekje onderaan vast aan de beentjes van de knooplus.


Bevestig de knooplus aan de buitenkant van uw tas. Het maakt niet uit welke zijde u net kiest, ze zijn toch identiek. Leg de knooplus in het midden van de band, met het driehoekje van de knooplus naar de onderkant van uw tas gericht. Speld vast. Stik de knooplus vast aan de buitenkant van uw tas in de naadwaarde van de band. Let op dat u bij het vaststikken in de naadwaarde niet per ongeluk ook door andere panden van de buitenkant van uw tas stikt.


Steek nu de buitenkant van uw tas in de voering van uw tas. De goede kanten zitten tegen elkaar.


Speld de buitenzijden van de tas en de voering aan elkaar vast. Dit zijn de kanten waar u géén knipjes in gegeven hebt.


Het mooiste resultaat krijgt u als u ervoor zorgt dat de naden van de voering en de naden van de buitenkant van uw tas mooi op elkaar uitkomen. Zorg dus dat de zijnaden en de naden waar de hengsels aan elkaar gezet zijn netjes op elkaar gespeld zijn.


Stik vast met 1cm naadwaarde. Knip vervolgens driehoekjes uit de naadwaarde, en keer de tas, zodat de goede kant van de buitenkant van de tas naar buiten komt te zitten. Steek de voering in de tas. Dat gaat er dan zo uitzien:


En toen ... vergat ik een foto te maken van de volgende stap. Mea culpa.

Het enige wat nu nog moet gebeuren, is de binnenkanten van de hengsels aan mekaar vastmaken. U heeft daar heel vlijtig allemaal driehoekjes uitgeknipt, en vervolgens de naadwaarden naar binnen gestreken. Goed, speld de omgevouwen randen nu op elkaar vast. Zorg ervoor dat de naadwaarde netjes naar binnen zit, zodat u geen uitstekende driehoekjes meer ziet. Let ook goed op bij de knooplus: zorg dat het stiksel waarmee je de knooplus op de buitenstof vastzette netjes verborgen zit in de naadwaarde, én vergeet ook niet van ervoor te zorgen dat de knooplus aan de buitekant zit (stik ze dus niet per ongeluk mee vast in de ruimte tussen de buitenkant en de voeringstof.

Gebruik véél speldjes. Bij mij was dat een heel gepruts, want het "hulpstiksel" dat ik maakte voor ik de driehoekjes uitknipte kwam de hele tijd piepen. Als u ook dat probleem hebt, negeer dat hulpstiksel dan gewoon, en speld gewoon op elkaar vast, ookal ziet u nog een stukje hulpstiksel dat komt piepen. Stik nu de hengsels aan de buitenkant vast aan de hengsels van de voering. Stik kort op de rand. Ik stikte op de hengsels die aan de buitenkant van de tas zitten. Stik traag, en zorg ervoor dat u de naadwaarden die u naar binnen plooide mee "vangt" in uw stiksel. Herhaal deze stap voor beide binnenkanten van de hengsels.

Strijk vervolgens de hengsels van uw tas mooi plat, en stik ook aan de buitenzijden van de hengsels (en aan de zijkanten van uw tas) kort op de rand door.

Het enige wat u nu nog moet doen, is uw gestoffeerd knoopje vastmaken aan uw tas.

Om het knoopje te stofferen, knipt u een cirkel uit de stof die u wilt gebruiken (geen paasei, zoals ik deed). Knip de cirkel wat groter dan het knoopje.


Trek een rijgdraadje langs de randen van de cirkel, de doorsnede van de cirkel die gevormd wordt door het rijgdraadje moet groter zijn dan die van het stoffeerknoopje.


Leg de bolle zijde van het stoffeerknoopje op de slechte kant van de stof, in het midden van de cirkel.


Trek het rijgdraadje aan, de stof frommelt nu samen. De stof moet strak over de bolle zijde van het stoffeerknoopje zitten. Als dat zo is, kan u de platte kant van het stoffeerknoopje op de bolle zijde duwen. Let op, u krijg dat daarna niet meer los, u moet dus zeker zijn dat alles goed strak zit.


Voila, uw knoopje is gestoffeerd. Naai het vast op de voorkant van uw tas (check even tot waar uw knooplus net komt).

Proficiat, uw Cosmo bag is helemaal af! Applaus voor uzelf!

Ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe uw Cosmo Bag eruit ziet! Als u mij een fotootje van uw tas doormailt (info (at) rakketak punt be, maar dan zonder spaties, en met een echte @ en . ), dan voeg ik hem hieronder toe, samen met een linkje naar uw blog (indien van toepassing).

Cosmo bags die gemaakt werden met behulp van deze sew along:

 
Door @Yane1 opmerking: